Trompet Fiyatları ve Modelleri

Trompet, üzerinde pistonları ve nota delikleri bulunan, nefesli bir tür çalgıdır. Bir ağızlık üzerine giydirilmiş kıvrık silindir borudan ve kalak kısmının üst üste eklenmesinden meydana gelir. Askeri borazan olarak kullanılan trompet, bandoların da vazgeçilmezidir. Okul merasimlerinde, korolarda ve özel müzik topluluklarında tercih edilir. 

Genellikle caz müzik için tercih edilse de birçok farklı müzik türü için kullanılabilir. Milli marşlar, klasik müzik gibi türlerde de trompet sıklıkla kendine yer bulur. Koro toplulukları, Mehter topluluğu, orkestralar içinde önemli müzik aletlerinden bir tanesidir. Tasarımsal ve tonal özellikleriyle birden çok çeşide sahiptir. Lastvoice trompet kategorimizi ziyaret ederek şimdi profesyonel icralarda kullanabileceğiniz modeli rahatlıkla bulabilirsiniz. 

Trompet Nedir?

Yazımı trampete benzediği için enstrümanı bir tür vurmalı çalgı zannedebilirsiniz. Bir harf çok şeyi değiştirebilir. Merak edip aradığınızda trompet tanımı olarak karşınıza çıkacak olan ifade şudur: Flüt gibi üflemeli bir çalgı olsa da yapısal olarak ondan farklıdır. Ağızlık kısmı üzerinde yer alan bakır, dışa doğru kıvrık silindir borudan oluşan nefesli enstrümandır. Trompetin üç ana bölümü vardır. Bunlar: Ağızlık, boru ve kalaktır. 

Trompet Özellikleri

  • Ağızlık bölümü konik şekilde tasarlanmıştır.

  • Küçük ağızlık kısmı tiz seslerin kolayca çalınabilmesine yardım eder. 

  • Farklı ağızlık tipleri bulunur. Çalma kolaylığı ve çalacağınız parçanın zorluk derecesine göre kendinize uygun ağızlık türünü seçebilirsiniz.

  • Derin ve büyük ağızlıkları kalın, tok sesleri çıkarmak için kullanabilirsiniz. 

  • Si Bemol ve Do trompet olmak üzere farklı trompet çeşitleri bulunur. 

Trompetler, farklı markaların kalite özelliklerine, başlangıç ve profesyonel modellere göre çok sayıda çeşide sahiptir. Ses özellikleri ve malzeme türüne göre trompetler farklı sınıflara ayrılır. BB trompet ve C trompet ses özelliklerine göre sınıflandırılan modellerdir. Pistonlu ve pistonsuz olmalarına göre trompetler natürel ve kromatik olmak üzere ikiye ayrılır. 

Trompet Modelleri Nelerdir?

Trompet modelleri, tasarım yapısı, malzeme kalitesi, piston özelliklerine göre değişik tonal özelliklere sahiptir. Bb trompet, diğer adıyla si bemol trompet, kolay çalınabilir yapısıyla herkes tarafından rahatlıkla tercih edilebilir.  C trompet yapı olarak Bb trompete benzer. Ondan farkı borusunun 14 cm daha kısa olmasıdır. Bu iki trompet modeli dışında la, mi,  mi bemol, re trompet modelleri bulunur. 

Bakır yapılı bir trompet çalıyorsanız üzerinde yedi adet piston pozisyonu vardır. Bu pistonların kullanımı farklı çalış teknikleriyle birlikte devreye girer. Pistonlara hiç basmasınız bile üflediğinizde bu birinci piston pozisyonu olur. Farklı kombinasyonları deneyerek farklı piston pozisyonları elde edebilirsiniz. 

Natürel ve kromatik yani pistonlu trompetler olmak üzere iki ayrı trompet türü vardır. Natürel trompetler, pirinç ve bakır malzemenin belli oranda karıştırılmasıyla elde edilir. Bu trompetlerden farklı tonlar elde etmek için farklı boru uzunluklarında enstrümanlar üretilmiştir. Tek bir enstrümandan çok farklı ses tonları çıkarmak mümkün değildir. 

Kromatik (pistonlu) trompetler, daha fazla ses yapısını içinde barındırır. Üzerine eklenen piston sistemi sayesinde daha zengin tonlar elde etmeniz için tasarlanmıştır. Barok çağ enstrümanı olarak bilinen bu trompetin icadı 19.yüzyıla kadar uzanır. 

Pistonsuz Trompet

Mısır topraklarına dek tarihi bulunan pistonsuz trompet diğer bir adıyla natürel trompet modelidir. Ağızlık, silindir biçiminde ses geçiş kanalı yani gövde ve kalak şeklinde ki ses çıkışı bulur. Tek tip sesin çeşitli şiddetlerini iletmek için tercih edilmiştir. Kullanıldığı döneme göre oldukça özel ve verimli bir ürünüdür. Temel trompet modeli olarak kabul edilmekle birlikte günümüzde dahi örneklerini görebilirsiniz.

Pistonlu Trompet

Kromatik trompet iki alman tarafından geliştirilen 1826 yılında ortaya çıkmış 3 adet pistona sahip trompet modelidir. Pistonların mevcut yuvalara parmaklarımız ile sürülerek farklı tınıların elde edildiği eşsiz bir enstrümanıdır. Pistonlu trompet bek adı verilen ağızlık, ana gövde, 3 adet piston, küçük parmak kancası, su ventili ve kalak adı verilen kısımlara sahiptir. Ayrıca kalak kısmına konumlandırılabilen trompet susturucusu olarak adı geçen sürdin ürünlerinin değerlendirildiği bir üründür. Sürdin diğer bir adıyla trompet susturucusu sayesinde üretilen sese cazz tınıları kazandırılarak birçok önemli orkestra için vazgeçilmez enstrümanlardan biri haline dönüşmüştür. Pistonlu trompet günümüzde sıkça talep edilmekle birlikte sınıfı, alanı doğrultusunda kıyaslanması gereken enstrümandır.

Trompet Bakımı ve Onarımı

Üflemeli çalgıları, düzenli aralıklar bakım çubuğu ve bezi yardımıyla temizlemelisiniz. İçeride nem kalmaması için bütün parçaları birbirinden ayırıp iç tarafını ve dışarıdaki tuş aralıklarını güzelce silmelisiniz. Bunu haftada bir yaparak enstrümanınızdan yüksek kalitede ses çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bakımını düzenli şekilde yaptığınız ve düzgün şekilde sakladığınız takdirde üzerinde bakteri oluşumunu da önleyebilirsiniz. Belli aralıklarla alkol ve kolonya gibi dezenfektanlarla müzik aletinizi temizleyebilirsiniz. 

Sağlıklı icralar ve enstrümanın kalitesini uzun yıllar koruyabilmesi için her parçanın bakımını doğru şekilde yaptığınızdan emin olmalısınız. Temizliğini yapmanıza rağmen bir süre sonra seslerin yorgun çıktığını fark edebilirsiniz. Bu durumda enstrümanınızı, bu işte uzman, enstrümanların dilini bilen bir ustaya götürerek tamir ettirebilirsiniz. 

Günlük bakım ipuçları, enstrümanı doğru şekilde kullanabilmeniz için önemlidir. Bunun yanında yıllık olarak ya da kullanım sıklığına bağlı şekilde yılda iki kere yapmanız gereken bir temizlik ve bakım rutini bulunur. Bunu iki ayrı adımda anlatmak gerekirse öncelikle ihtiyacınız olan malzemeleri temin etmelisiniz. Sonrasında temizlik ve bakım adımlarını gayet dikkatli bir şekilde uygulamalısınız.

İhtiyacınız olan malzemeler: Trompet temizliği için boru içine girebilecek ve dar yerleri temizlemeyi sağlayan özel ince kıllı silindir fırçalardan edinebilirsiniz. Kaplama kısmı için gümüş parlatıcı, paslanmayı önlemek için bakım yağı kullanabilirsiniz. Birbirine geçen parçaları paslanmasın diye vazelinle de yağlayabilirsiniz. 

Bulaşık kurutma için tercih ettiğiniz bezlerden bir tanesini, trompetinizi yıkadıktan sonra kurutmak için kullanabilirsiniz. Trompet temizlik bezi ya da mikrofiber temizlik bezi edinebilirsiniz. Piston içlerine, kâğıt havlu ya da pamuk gibi bir şey kullanmalısınız. Aksi takdirde kâğıt parçaları ve pamuklar pistonları tıkayabilir. 

Temizlik adımları: 

Bütün temizlik malzemelerini temin ettikten sonra enstrümanınızı güzelce temizlemeye başlayabilirsiniz. 

Trompeti oluşturan ve çıkabilen bütün parçaları temizlik öncesinde çıkarın. 

Trompetinizi, bir leğen yardımıyla ılık su içinde bekletin. 

Temizlik için ağartıcı olmayan, bulaşık deterjanı ya da şampuan kullanabilirsiniz. Bunları eser miktarda kullanmaya özen gösterin. 

Küçük parçaları su içinde bekletip iyice yıkadıktan sonra trompetin kendisini de öncelikle deterjanlı suyla yıkayın. İçindeki bütün deterjan arınana kadar yıkamaya devam edin. 

Sonrasında uzun kuyruklu temizleme fırçasını trompetin içine sokup diğer taraftan çıkararak bu şekilde iyice temizleyin. En son trompeti güzelce durulayın. 

Kurutma bezinizi temiz bir yere sererek parçalarınızı burada kurumaya bırakın. 

Suları biraz aktıktan sonra kurulama bezinizi kullanarak bütün parçaları içlerinde su kalmayacak şekilde kurulayın. 

Kurulama işlemini tamamladıktan sonra trompet parçalarını gümüş parçalatıcıyla parlatabilirsiniz. 

Bu aşamada parlatıcıyı beze çok az miktarda damlatarak parçaların üzerinden geçebilirsiniz. 

Ardından kuru bir bezle parçalarınızı temizleyin. Tumbayı yerine oturtmadan önce ve diğer bütün parçaları birleşim noktalarına takmadan önce yağlayıp yağın fazla kısımlarını bez yardımıyla alın. 

Tumbayı yerine yerleştirdikten sonra ileri geri oynatarak bu kısmın harekete alışmasını sağlayın. Parçaların tamamını taktıktan sonra trompetiniz güzel bir performans için artık hazır. 

Bb Trompet Nedir ve Kimler İçin Uygundur?

Bb trompet, hem yeni başlayanlar hem de profesyonel müzisyenler için idealdir. Yeni başlayanlar için daha kolay bir öğrenme olanağı sağlar. Kullanım alanları geniştir. Korku filmi müziği ve Tasavvuf müziği gibi farklı müzik türlerinde tercih edilebilir. Sahne performanslarında oda müziğinde, özel caz kulüplerinde trompet yaygın kullanılan bir müzik aletidir. Korolarda görev alanlar, caz müziğe ilgi duyanlar ve nefesli çalgıları sevenler için idealdir. 

Temel Trompet Çalma Teknikleri Nelerdir?

Trompeti doğru üfleme ve nota basma teknikleri açısından iki aşamada ele almak mümkündür. Başlangıçta trompet çalmayı öğrenirken uygulayacağınız adımlar şu şekildedir: 

  • Ağızlığı, günlük hayatta sıklıkla kullanmadığınız elinizin baş parmağıyla ve işaret parmağıyla tutun. 

  • Trompetin ağızlık kısmını çıkarın ve dudağınıza yapıştırın.

  • Güçlü bir diyafram nefesi alın. 

  • Trompet ağızlığına normal nefes verir gibi üfleyin. 

  • Üfleme sırasında dudağınızı hafif bir şekilde içeri çekerek büzün. 

Trompeti doğru şekilde tutup çalabilmek için ağızlığı, gövdeye geri takın. Günlük hayatta sıklıkla kullanmadığınız elinizin yüzük parmağını trompetin ortasında yer alan çember kısmından geçirin. Diğer parmaklarla da trompetin üstünü kavrayın. 

Trompetin çember kısmının üstünde yer alan ağızlık bölümüne yakın yarım çember kısmını aynı elinizin baş parmağıyla kavrayın. Sağ elinizi kullanıyorsanız trompetin ağırlığını bu şekilde sol elinize, sol elinizi kullanıyorsanız sağ elinize vermelisiniz. Artık doğru tutuş pozisyonunu elde etmiş oluyorsunuz. Asıl elinizi pistonlara baskı yapmak için kullanmalısınız. 

Piston kullanımında da ellerinizin konumu son derece önemlidir. Birinci piston için sağ elinizin işaret parmağını, ikinci piston için sağ elinizin işaret parmağını, üçüncü piston için sağ elinizin yüzük parmağını kullanmalısınız. Sağ eliniz daha az kullandığını elinizse o zaman aynı işlemi sol elinizle yapmanız gerekir. 

Üfleme tekniklerinden nota basma ipuçlarına kadar her şeyi yerinde ve doğru şekilde öğrenmek için işin uzmanlarına başvurmalısınız. Lastvoice profesyonel müzisyenlerinden online trompet dersi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Trompet Fiyatları

Midex TP-5000 Bb Trompet gibi profesyonel bir modeli tercih ederek fiyat performansı açısından memnun kalacağınız bir adım atabilirsiniz. Profesyonel icralarda da size yardımcı olabilecek olan TP-5000 si bemol trompet, taşıma çantasıyla birlikte satılır. Profesyonel çantası ve aksesuarlarıyla satın alabileceğiniz Midex trompet modelleriyle uzun yıllar performans icra edebilirsiniz. 

Birinci ve üçüncü piston slideları, monel pistonlar, taşıma kutusu, temizleme beziyle birlikte uygun fiyatlı trompet alabilirsiniz. Güvenli alışveriş olanağından yararlanarak T yağı ile birlikte sipariş verebileceğiniz trompet modellerini yüksek ses kalitesiyle keyifle kullanabilirsiniz. Lastvoice trompet kategorimizden şimdi sipariş vererek severek kullanacağınız enstrümana şimdi sahip olabilirsiniz.