Mikrofon Nedir, Ne İşe Yarar?

Mikrofon, sesi uzak mesafelere iletmek, stüdyolarda temiz ses elde etmek, canlı performansların kalitesini artırmak için tercih edilen cihazlardır. Mikrofonlar ilk başlarda kablolu tasarımları yaygın olarak kullanılmıştır. Ses teknolojisinde yaşanan gelişmeler neticesinde mikrofonları teknik özelliklerine göre kondenser ve dinamik olmak üzere iki sınıfa ayırmak mümkün hale gelmiştir. 

Mikrofon çeşitleri kullanım alanlarına göre farklı boyutlarda ve özelliklerde tasarlanmıştır. Kablolu ve kablosuz mikrofon ayrımının yanı sıra ayaklı mikrofon, bilgisayar mikrofonu, enstrüman mikrofonu, koro mikrofonları gibi çok sayıda ses cihazı vardır. Megafon, Tiktok mikrofonu, Twitch yayıncı mikrofonu gibi kullanım amacına göre çeşitli mikrofon tipleri bulunur. 

Kablolu mikrofonlar genellikle kapalı mekânlarda tercih edilen, kısa mesafede daha etkili kullanılabilen ses cihazlarıdır. Kablosuz mikrofon seçenekleriyse daha çok bluetooth özellikli, şarjlı ve uzaktan cihaz bağlantısı yapılabilen ses cihazlarıdır. Mekân sınırlaması olmadan kullanılabilmesi nedeniyle kablosuz mikrofonların kullanımı gittikçe yaygınlaşmıştır. 

Mikrofon Türleri ve Kullanım Alanları

Mikrofonlar çocuklardan büyüklere herkesin belli ortamlarda kullandığı, günlük hayatın vazgeçilmez parçası haline gelen elektronik cihazlardır. Kullanım amacına göre mikrofon türleri değişiklik gösterir. Çok kaliteli de olsa her mikrofon modelinden istediğiniz verimi alamayabilirsiniz. Bunun nedeni kullanım amacına göre mikrofon seçimi yapmamanız olabilir. Kablolu mikrofonları, okul kürsülerinde, toplantı salonlarında, belediyelerin özel etkinlik salonlarında, kayıt stüdyonuzda kullanabilirsiniz. 

Ayaklı mikrofonları konserlerde, açık hava sahnelerinde, kapalı tiyatro salonlarında, resmi kurumların toplantı salonlarında kullanabilirsiniz. Özel kayıt ve dublaj stüdyolarında da ayaklı mikrofon modellerini kullanarak kayıtlarınızı daha kolay şekilde alabilirsiniz. 

Masa mikrofonlarını özel stüdyolarda, bilgisayar aksesuarı olarak evlerde, iş yerlerinde, alışveriş merkezlerinin güvenlik birimlerinde kullanabilirsiniz. Bu tip mikrofonların sabit bir kullanım şekli olduğu için konuşurken zorlanmazsınız. Anons mikrofonu olarak da kullanılabilen masa mikrofonları, bilgisayarla kolayca bağlantı kurabileceğiniz pratik donanıma sahip cihazlardır. 

Yaka mikrofonları, evde ya da dışarıda kayıt sesi alabilmek için tercih edeceğiniz ses cihazlarıdır. Amatör çekimlerde, dış mekân çekimlerinde, sosyal medya videolarında kullanmak üzere tercih edebileceğiniz mikrofon türleridir.  

Enstrüman mikrofonu, kondenser mikrofon, canlı yayın mikrofonu, kamera mikrofonu gibi çok sayıda farklı modeli iç ve dış mekanlarda kullanabilirsiniz. Enstrüman mikrofonları, stüdyo kayıtlarında ve konserlerde enstrümanlardan daha temiz ses elde etmek için kullanabileceğiniz cihazlardır. Kamera mikrofonlarını, canlı yayınlar veya kayıtlar için tercih edebilirsiniz. 

Mikrofon Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Frekans tepkisi ve ses kalitesi, mikrofonların güç özelliklerine göre değişiklik gösterir. Normalde bir mikrofonun 20 Hz ile 20 kHz arasındaki sesleri yakalama özelliği bulunur. Mikrofon frekans tepkisi bu aralıkla olan cihazları güvenle tercih edebilirsiniz. 

Sesi hızlı ve canlı bir şekilde yakalayabilmesi bir mikrofonun kalitesini belirleyen önemli özellikler arasındadır. Özellikle kardiyoid mikrofonlar sesi önden ve yandan yüksek arkadan ise yok denecek kadar az alırlar. Bu mikrofonlar vokal mikrofonları olarak da bilinen profesyonel seriler arasındadır. Mikrofonlar, teknik özelliklerine göre farklı mekânlarda ve konumda kullanılırlar. 

Omnidirectional mikrofon çeşitleri sesi her noktadan alabilen 360 derece mikrofon seçenekleridir.  Çoklu ses kaynaklarından gelen sesleri kaydetmek amacıyla tercih edilen mikrofon türleridir. Alt ve süt seslere duyarlı mikrofon çeşitleri kondenser mikrofon adını almıştır. İçlerinde preamplifikatör bulunduğu için çıkış sinyalleri çok güçlü ve yüksektir. 

Canlı Performans İçin Mikrofonlar

Canlı müzik için en iyi mikrofonlar sınıfında yer alan Lastvoice BM800 ve BM350 gibi modelleri tercih edebilirsiniz. Twitch yayınları, sosyal medya canlı yayınları, stüdyo kayıtları için Lastvoice BM serisini tercih edebilirsiniz. Midex MGX, MX, CXN, CX2 gibi profesyonel mikrofon çeşitlerini stüdyolarınızda canlı yayınlarda tercih edebilirsiniz. 

Midex GMX-1 Diamond Set Condenser Mikrofon setini tercih ederek canlı yayın yapabilirsiniz. Canlı müzik ve program için tercih edebileceğiniz bir diğer model, Midex CX1 Platinum Canlı Yayın Setidir. Ses kartı ve mikrofon standıyla birlikte satın alabileceğiniz bu mikrofon setiyle kendi stüdyonuzda canlı performanslar sergileyebilirsiniz. 

Kablosuz Mikrofon Sistemleri: Özgürlüğün Tadını Çıkarın

Kablosuz mikrofon seçenekleri, özellikle açık hava etkinliklerinde size özgür hareket alanı tanır. UHF bant özelliği bulunan telsiz mikrofon seçeneklerini uzun saatler kullanabilirsiniz. Mikrofon girişi olan ses sistemleri, amfiler, mikserler bu mikrofonlarla uyumlu çalışır. Lastvoice TX-101 Çok Amaçlı UHF mikrofon, Lastvoice TX-102EE Şarjlı Telsiz Kablosuz El Mikrofon modellerini profesyonel performanslarda kullanabilirsiniz. Uzak mesafede çekim gücü bulunması sayesinde açık hava etkinliklerinde kolaylık sağlar. 

Farklı Bütçelere Uygun Mikrofonlar

Uygun mikrofon fiyatları, profesyonel kayıtlarınızda kullanabileceğiniz fiyat performans ürünlerini kapsar. Mikrofon setleri ve tek mikrofon seçenekleri farklı fiyatlara sahiptir. Profesyonel sahne performansları ve stüdyo kayıtları için mikrofon setleri daha kurtarıcı setlerdir. Profesyonel ya da amatör çekimleriniz için evlerinizde küçük bir stüdyo kurmak, dış çekim yapmak için tercih edebileceğiniz farklı fiyat yelpazesindeki seçenekleri kapsar. 

Hepa Merz, Lastvoice, Midex, Maxword olmak üzere sektörün tanınan dört ismini bu kategoride tercih edebilirsiniz. Hem performansıyla yeterli hem de bütçenizi zorlamayacak mikrofon seçeneklerini sektörün öncü markaları arasından seçebilirsiniz. Lastvoice çatısı altında yer alan bütün markalar, kullanım amacınıza yönelik en yüksek performansı elde etmeniz için tasarlanmıştır. Bilgisayar mikrofonları, oyuncu ve sunucu mikrofonları gibi birçok kategoride kalitesiyle kendini ispatlamış modelleri kullanmaktan keyif alabilirsiniz. 

Stüdyo Kayıtları İçin Mikrofonlar

Stüdyo kayıtları için kondansatör mikrofonlar, diğer adıyla dinamik mikrofon modelleri istediğiniz kaliteyi elde etmek için size yardım eder. Bunlardan biri olan Rennes RCM-3X kablolu mikrofon setini sahnelerde kullanabilirsiniz. Lastvoice Lv-680 Profesyonel el mikrofonu, Hepa Merz RST-360 Profesyonel Dinamik canlı yayın modeli mikrofonları stüdyo kayıtlarınızda kullanabilirsiniz.  Stüdyo kayıtlarında kondenser ve kardiyoid mikrofonları tercih ederek profesyonel çalışmalar yapabilirsiniz. Stüdyo kayıtlarında için tercih edebileceğiniz dinamik mikrofonlarla profesyonel çalışmalarınızı kusursuz tamamlayabilirsiniz.  

Bilgisayar Mikrofonları: Online Görüşmeler ve Yayınlar İçin İdeal

Bilgisayar Mikrofonları, dâhili olarak kullanabileceğiniz, bilgisayarın içinde bulunan mikrofonlardan farklıdır. Harici olarak bilgisayarınıza entegre ederek daha temiz bir ses elde etmenize yardım ederler. Bağlantı özellikleri kablolu, USB, bluetooth gibi farklı teknik donanımlara sahip olabilir. Bilgisayar mikrofonları, masa üstüne sabitleyebileceğiniz kondenser mikrofon modelleri ve bilgisayarla bağlantı kurarak kullanabileceğiniz yaka mikrofonları olmak üzere ikiye ayrılır. 

Midex Gaming GMX serisi kondenser mikrofon modelleri ve MX serisi yaka mikrofonu modellerini keyifle kullanabilirsiniz. Kondenser mikrofonu tripot sayesinde masa üstüne konumlandırabilirsiniz. Yaka mikrofonunu üzerindeki mandal yardımıyla yakanıza tutturup kablo girişini bilgisayara bağlayabilirsiniz. Hepa Merz ve Lastvoice oyuncu, Youtuber ve bilgisayar mikrofonları da kalitesiyle uzun yıllar kullanabileceğiniz mikrofon markalarını tercih edebilirsiniz.

Canlı Yayın Mikrofonları: Gerçek Zamanlı Yayınlarda Netlik

Canlı yayın mikrofonları, özellikle eş zamanlı ses aktarımında son derece önemlidir. O anda sesinizin karşıya net gitmesi gerekir. Görüntü kalitesi kadar ses kalitesinin de kusursuz olması, yaptığınız canlı yayınları daha fazla takip edilebilir kılar. 

Sesli  ya da görüntülü canlı yayınlar için tercih edebileceğiniz mikrofon seçenekleri arasında: Midex Hype USB, Lastvoice BM350, Midex V6 RGB Set USB, Midex V5 RGB Set USB oyuncu ve yayıncı mikrofonları yer alır. Bu mikrofonlar: oyun oynarken canlı yayın çekmek isteyenler, İnstagram canlı yayınları yapanlar, Youtuberler, Evden stüdyosundan yayın yapanlar, canlı podcast çekenler için uygunudur. 

Ses netliği, yüksekliği, sabitlenebilir olmaları nedeniyle canlı yayın mikrofonlarını, stand ya da masa üstü tripot aracılığıyla kullanabilirsiniz. Aldığınız mikrofonun kutusundan çıkan shock mount, pop filtre, stand gibi parçaları, onu etkili şekilde kullanmanıza yardımcı olur. 

Kondenser Mikrofonlar: Profesyonel Ses Kayıtları için En İyi Seçim

Kondenser mikrofonlar, daha yüksek ve temiz ses elde etmek için tercih edebileceğiniz cihazlardır. Profesyonel stüdyo kayıtlarında, vokal performanslarında, enstrüman kayıtlarında, ses kayıtlarında, müzik kayıtlarında tercih edebilirsiniz. Kondenser mikrofon alırken müzik sektöründe adı duyulmuş ve uzun yıllar kullanabileceğiniz markaları tercih ettiğinizden emin olmalısınız. Bunlar arasında: Lastvoice ve Midex gibi fiyat performansıyla kullananların memnun kaldığı markalar ön plana çıkar. Bu mikrofon çeşitleri arasında Midex MX-2020 STF, Lastvoice BM800 Full Black gibi tasarımlarıyla da göze çarpan modeller yer alır. 

Mikrofon Fiyatları

Mikrofon modelleri, kullanım amaçlarına göre farklı teknik özelliklerle donatıldığı gibi farklı fiyat skalasına da sahiptir. Amatör kullanımlar tasarlanmış modeller, profesyonel ses kalitesi istemeyenler için daha düşük fiyatlara sahiptir. Profesyonel kayıtlarda ve performanslarda kullanmak üzere alacağınız mikrofon fiyatları diğerlerine göre biraz daha yüksektir. 

Burada hem amatörler hem de profesyoneller için istenen kaliteyi yakalamanızı sağlayacak mikrofon modelleri var. Tamamı Lastvoice güvencesini taşıyan mikrofon modellerini, piyasa standartlarına uygun fiyatlarda satın almak için şimdi mikrofonlar kategorimizi inceleyebilirsiniz.