Kategoriler
Üflemeli Müzik Aletleri İsimleri Nelerdir

Üflemeli Müzik Aletleri İsimleri Nelerdir

06.11.2019
Üflemeli müzik aletleri isimleri genelde tarihi ve icra şekli ile ödeşmiştir. Üflemeli müzik aletleri ve isimleri nelerdir. Tüm üflemeli çalgılar hakkında detaylı bilgiler bu yazımızda sizleri bekliyor.

Üflemeli Müzik Aletleri İsimleri

Üflemeli müzik aletleri, genellikle tahta ve bakırdan yapılır. Üflemeli müzik aletleri, üzerindeki hesaplanarak açılan delikler sayesinde ve insan nefesi aracılığıyla çalınır. Üflemeli müzik aletlerini çalmak ustalık ve bilgi birikimi isteyen bir şeydir bundan dolayı, üflemeli müzik aletlerini çalan insanların sayısı çok azdır. Üflemeli müzik aletleri Türk toplumu için de önemlidir çünkü Türk Sanat Müziğinde üflemeli enstrümanları sıkça duyarız. Üflemeli müzik aletlerini iki kısımda inceleyebiliriz. Bu kısımlar ise bakır üflemeli enstrümanlar ve tahta üflemeli enstrümanlardır.

üflemeli müzik aletleri yönlendirme (blog yazısı)


Yan Flüt


Flüt çok basit bir müzik aleti olarak gözükse de aslında üflemeli çalgılar arasında en çevik ve en olanıdır. Flütün çalamayacağı çok az şey vardır. Flüt çok hızlı tempolarda ve bazı teknikler diğer üflemeli müzik aletlerine göre daha kolay çalınabilir. Flüt çalmak aslında önemli bir yetenektir çünkü flüt çalan insan nefes kontrolünü ve parmaklarını çok doğru ayarlamak zorundadır. Flüt günümüzde genellikle gümüş, altın, nikel gibi değerli maddelerden yapılmaktadır. Buna rağmen, flüt tahta üflemeli müzik aletleri grubundadır. Bunun sebebi ise, öncelerden nar ağacı ve abanoz ağacından yapılmasıdır. Ek olarak, metalden de yapılsa sanki tahtadan yapılmış bir şekilde ses tınısı ve ses dokusu verdiği için tahta üflemeli müzik aletlerinden sayılmaktadır. Bu özelliklerinden dolayı okul öncesi müzik aletleri kategorisinde de sergilenmektedir. 


Klarnet


Klarnet, çeviklik bakımından flüte yakın sayılabilecek kadar yetenekli bir üflemeli müzik aletidir. Her türlü çalma türünü kolaylıkla çalabilmektedir. Çift dil ve üç dil çalmayı çok zorlaştırdığından dolayı neredeyse her zaman tek dille kullanılır. Klarnete özgü bazı kolaylıklar vardır. Bunlardan birisi ise, başka ses bölgesinden geniş aralıklı atlama yapabilmesidir. Klarnet hem kısık sesle hem de gür sesle çalınabilir bu çalınan şeye ve çalan kişinin zevkine göre değişebilir. Klarnetlerin birçoğu abanoz ağacından yapılır fakat farklı malzemelerden de yapılan klarnetler de mevcuttur. Klarneti çalan kişinin sol eli yukarıda, sağ eli aşağıda olmak zorundadır. Klarnet fiyatları marka ve kaliteye göre değişmektedir. En çok tercih edilen markanın Midex olduğunu söyleyebiliriz.


Trompet


Trompet, diğer üflemeli müzik aletlerinin aksine bakırdan yapılmaktadır. Kase benzeri koni şeklinde bir ağızlık ve üzerine kıvrılmış şeklinde olan borudan oluşmaktadır. İki ya da üç kez ses düzenlemesi yapabildiğinden dolayı diğer üflemeli müzik aletlerinden farkı vardır. Ses rengi ise parlak olarak tanımlanır. Trompet fiyatları marka ve kaliteye göre değişmektedir. En çok tercih edilen markanın Midex olduğunu söyleyebiliriz.


Ney
Ney, Türk sanat müziği üflemeli çalgısıdır. Ney, kamıştan yapılmış olup, ustaları tarafından ayarlanarak üzerine 7 adet delik açılarak yapılır. Ney çalan kişiye neyzen diye hitap edilmektedir. Ney çalgısı ilk olarak Sümerlerde görülmüştür. Ney dokuz adet boğuma sahiptir ve bu boğumların bozulmaması için çevresine gümüş tel sarılmaktadır.


Tulum
Tulum, keçi ya da koyun derisinden yapılan ve içerisinde hava deposu olan üflemeli müzik aletidir. Tulumun boyun kısmına kenarlarına boncuk takılan ayna yerleştirilmektedir. Tulumun baş kısmına ise sesi kalınlaştırmak amacıyla öküz boynuzu yerleştirilir.


Zurna
Zurna, birçoğu erik ağacının oyulmasıyla yapılır fakat zurnanın başlığı şimşir ağacından yapılmaktadır. Ayrıca, sesin çıkması amacıyla zurnanın başlığının kısmında kamış bulunmaktadır. Türk kültüründe ise, zurna önemli bir üflemeli müzik aletidir. Bunun sebebi ise, folklor oyunlarında ve düğünler de davulun ayrılmaz ikilisidir. Zurna boyutuna göre 3 ayrı kısmı vardır: Kaba zurna, zurna ve cura zurnadır.