Kategoriler
Tenör Ukulele ? Hangi Modeli Almalıyım ?

Tenör Ukulele ? Hangi Modeli Almalıyım ?

17.11.2020
Son yıllarda oldukça popüler olan ukulele ailesinin en çok tercih edilen üyesinden olan tenör ukulele modelini yapı, ses ve kullanım bakımından kapsamlı bir şekilde kaleme aldığımız bu yazımız özellikle başlangıç düzeyinde olan kullanıcılar için oldukça verimli bilgiler içermektedir.

Tenör Ukulele ? Hangi Modeli Almalıyım ?

Sınıfının en çok tercih edilen üç üyesinden birisi de tenör ukuleledir. Bu muhteşem enstrüman hakkında neden tercih etmeniz gerektiği ile ilgili kapsamlı bir yazı sizlere sunmak istiyorum. Öncelikle ukulele nedir? ve ukulele ailesinden kısaca bahsedelim. Ukulele kısaltması uke olarak geçen ve zıplayan pire olarak kıtasal bir isme kavuşmuş oldukça özel bir enstrümandır. Sıklıkla karşımıza çıkan soprano, concert ve tenör modelleri bu ailenin en yaygın tercih edilen modelleridir. Sırasıyla bahsetmek gerekir ise 6 çeşit ukulele modeli var ve bunlar sopranino, soprano, konser, tenör, bariton ve bas ukulele modelleridir.

Tenör ukulele modelinin ses ve yapı özelliklerinden bahsetmeden önce bu sırayla nelerin değiştiğinden bahsetmek istiyorum. Soprano modelden bas modele gittikçe ses kalınlaşmaktadır. Bildiğiniz üzere tiz ve ince seslerin enerjisi yani ses aralığı daha fazladır. Böylece sesler kısalt aratabilmektedir. Tenör ukulele ise konser den sonra en kullanışlı ukulele modelidir. Hatta gitara yakınlık bakımından ses ve yapı bakımından en yakınıdır diyebiliriz. Standart ukulele olarak soprano modeller kabul edilse de konser ve tenör modeller ürettiği ses bakımından oldukça elverişli olarak kullanılmaktadır. Tenör ukulele modellerinin yapı özelliklerinden bahsetmek gerekirse eğer, tenör ukulele 43 cm tel uzunluğuna sahip olmakla birlikte 66 cm toplam uzunluğa sahiptir. Böylece standart ukulele modeli olarak kabul gören soprano modele göre çok daha iri yapıya ve tok seslere sahiptir. Ukulele modellerini gitarlardan ayıran en önemli yanı sadece 4 adet tele sahip olması ve bu tellerin gitarda olduğu gibi sıralı konumlandırılmamasıdır. Böylece elde edilen ses, akort biçimi ve çalma teknikleri değişkenlik göstermektedir.

Ukulele modelleri genellikle iki farklı biçimde akort edilir. Bunlardan ilki C akort dizilimi ikincisi ise D akort dizilimi olarak kabul edilmektedir. Öncelikle tüm akortların uluslar arası kabul edilmiş harf karşılıklarını bilmeniz gerekir. Çünkü en sağlıklı ve doğru akort etmek için bu ve benzeri bilgilere sahip olmanız gerekmektedir.  Aşağıda yer alan notaları dikkatli bir şekilde inceledikten sonra güvenle ukulele modellerini akort edebilirsiniz.

C = Do

D = Re

E = Mi

F = Fa

G = Sol

A = La

B = Si

Öncelikle C akort diziliminden bahsetmek istiyorum. C akort dizlimi: G, C, E ve A şeklinde kabul edilmektedir. Sonrasında ise D akort dizlimi A, D, F ve B şeklinde ayarlanmaktadır. Yukarıda yer alan notaların harf karşılıklarını inceleyerek hangi notayı elde etmeniz gerektiğini sağlıklı bir şekilde görebilirsiniz. Gitar ailesine de iliştirilen bu muhteşem ürünleri ayrı ayrı ele alıp değerlendirmeyi sonuna dek hak etmektedirler. Çünkü tecrübe ettiğinizde aradığı farkı, güçlüğü ve elde edilen eşsiz tınılara hayran kalacaksınız. Tenör ukulelenin perde sayısı 15 in üstündedir. Ayrıca baritondan sonra en büyük ukulele modellerinden biridir. Tenör ukulele neredeyse gitarı andırmakla birlikte 4 adet teli ve farklı ses özellikleri sayesinde günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir.

Sizlerde ukulele ailesini hem müzik projelerinize dahil etmek hem de hayatınıza yeni bir enstrüman katmak istiyorsanız mutlaka değerlendirmelisiniz. Çünkü oldukça eşsiz yapı ve ses özellikleri sayesinde vereceğiniz her emeğin ve zamanın karşılığını fazlası ile alabileceğinizden kuşkunuz olmasın.

Son olarak konu ile ilgili benim sizlere tavsiyem ise tenör ukulele modeli başta olmak üzere ailenin diğer üyelerini mutlaka güvenilir ve bu alanda profesyonel olan tedarik kanallarından satın alamaya özen gösteriniz. Ayrıca günümüzde ukulele modellerinin sıklıkla tercih edilmesinden dolayı birçok tedarik noktası ortaya çıkmakta ve sadece fiyat odaklı ürünleri kullanıcılara sunarak meraklıları mağdur etmektedir. Bu yüzden bilinçli bir kullanıcı olarak sizlerin yapmanız gereken ise bu alanda güvenilir tedarik kanallarından profesyonel yarım alarak doğru marka ve model ürün tercihinde bulunmalısınız. Bence bütçeniz, kullanım alanlarınız ve düzeyiniz odağında ihtiyaçlarınıza en iyi şekilde cevap verebilecek tenör ukulele modellerini satın almaya özen gösteriniz. Satın alacağınız ürünlerin uzun vadede sizlere üstün performans sunabilmesi için ukulele kılıfı, standı ve benzeri öğeleri de satın almayı unutmayınız.