Kategoriler
Perdesiz Gitar Özellikleri

Perdesiz Gitar Özellikleri

23.11.2020
Gitar ve eşsiz bir türü olan perdesiz gitar hakkında bilinmesi gereken artı ve eksileri gibi önemli bilgilerin yer aldığı bu yazımızda oldukça kapsamlı ve akıcı bir şekilde sizlere sunmaktayız.

Perdesiz Gitar Özellikleri

Perdesiz gitar nadir tercih edilen enstrümanlardan biri olmakla birlikte usta işi bir müzik aletidir. Usta diyorum çünkü yazımı dikkatli bir şekilde takip ederseniz ürün hakkında aklınıza bulunan birçok soru işaretine cevap bulabilirsiniz. Öncelikle perdesiz gitarın artı ve eksilerini en verimli şekilde anlamak amacıyla standart gitar hakkında bilgiler vermek istiyorum.

Standart gitar yani temel gitar modelleri gövde, sap, teller, burgular gibi ana kısımlardan meydana gelen telli müzik aletidir. Pena adı verilen ekipman veya ellerimiz ile icra edilir. Ayrıca gövde ve sap üzerinde çeşitli kısımlara sahiptir. Gövde üzerinde en temelde ses deliği bulunmakla birlikte köprü, eşik bulunur. Ayrıca sap üzerinde fret adı verilen perde ve üst eşik yer almaktadır. Sap üzerinde yer alan fret yani perdeler bizim ana gitar türümüz olan perdesiz gitarlar için önemli bir unsurdur. Çünkü genellikle tüm gitar modellerinde mevcut olan perdeler bu gitarlarda olmamaktadır. Şimdi konuyu en iyi şekilde anlamak amacıyla perdelerin ne işe yaradığını inceleyelim.

Gitarda fret yani gitarda perde icra ederken kullanıcının kılavuzudur. Sap üzerinde perdeler sayesinde güvenle ve pratik bir şekilde nota ve akor basmak için yardımcı ürünlerdir. Ayrıca perdeler sapa dik uzanan çıkıntı şeklindeki çizgilerdir. Gitar modelinde yer alan perdeler kullanıcıya büyük ölçüde yardımcı olur. İşte tam bu noktada asıl konumuz olan perdesiz gitarlara geçmek istiyorum.Perdesiz gitar tarihi M.Ö. 5000 li yıllara uzanan köklü bir perdesiz lavta adı verilen bir tür çalgıya dayandırılır. Fakat günümüzde icra edilen perdesiz klasik gitar türü ise 1976 yılında Erkan Oğur sayesinde icat edilmiştir. Erkan Oğur Türk, Acem ve Arap makamlarını blues ve cazz dizeleriyle süsleyen eşsiz birisidir. Tarihçesinden bahsettiğimiz perdesiz gitar modelinin artı ve eksileri bulunmaktadır. Gelelim isterseniz perdesiz gitar avantaj ve dezavantajlarına;

Perdesiz Gitar Artıları

Perdesiz gitar daha geniş ses aralığına sahiptir.
Perdesiz gitar üst düzey tını ve ses özelliklerine gebedir.
Kesintisiz ve akışkan bir tınıya sahiptir.
Ses geçişleri daha yumuşaktır.
İcra yani kullanım bakımından standart gitara göre daha özgürdür.

Perdesiz Gitar Eksileri

Sap üzerinde nota basmak daha zordur.
Üzerinde perde olmadığı için akor basmak çok daha zordur.
Üst düzey kullanım seviyesine ihtiyaç duyulur.
Nadir temin edilen bir ürün olduğu için fiyatı standart gitara göre daha pahalıdır.
Perdesiz gitardan başlamak oldukça güç ve tavsiye edilmez.
Profesyonel yardım almak istendiğinde ürünle ilgili yetkin bilgi ve tecrübeye sahip kişileri bulmak daha zordur.
Öğrenmesi daha zordur.

Perdesiz Gitar Fiyatı

Perdesiz gitar satın almak için öncelikle fiyat kadar tedarik noktası da önem teşkil eder. Çünkü bu alanda üst düzey ve kaliteli ürünleri bulmak zordur. Üründen anlayan tedarik firmaları bulmak ve kaliteli bir ürün tedarik etmek oldukça güçtür. O yüzden benim sizlere perdesiz gitar fiyatı konusunda tavsiyem ise, güvenilir tedarik kanallarından profesyonel yardım alarak konuyu değerlendirmenizdir. Mutlaka kullanım düzeyiniz, kullanım amacınız, kullanım alanlarınızı yetkili kişilere ileterek bütçenize uygun perdesiz gitar modellerini bu alanda profesyonel firmalardan satın almaya özen gösteriniz. Ayrıca böylesi nadir ve eşsiz bir ürünü satın alırken kılıf, stant ve benzeri ek ekipmanları temin etmeyi ihmal etmeyiniz. Üründen elde edeceğiniz performansı uzun vadede sizlere garanti eden bu tür ekipmanlar uzun vadede sizlere beklentinizden çok daha verimli maddi ve manevi imkanlar sunacaktır. Bu sayede elde ettiğiniz ürün performansını uzun vadede temin edecek ve maddi masraflardan kaçınabileceksiniz.