Kategoriler
Kalimba Nedir ?

Kalimba Nedir ?

09.06.2020
Kalimba nedir ? nasıl bir enstrümandır kalimba hakkında detaylı bilgiler bu yazımızda sizleri bekliyor.

Kalimba Nedir?


Kalimba nedir sorusu son zamanlarda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Birçok açıdan gözleri üstüne çekmeyi başaran bu enstrümanı sizlere elimden geldiğince anlatacağım. Baş parmak piyanosu olarak kabul gören Güney Afrika kökenli eşsiz tını ve ses özelliklerine sahip özel bir enstrümandır. Diğer bir adı ise ‘’Mbira’’ olan bu enstrümanın kullanıldığı bölgelerce çok sayıda farklı isimleri dahi bulunmaktadır. Yerel bir enstrüman olan kalimba 1950 yıllarından sonra dünya çapında adımlar atmaya başlamış ve birçok kişi ve bölge tarafından geliştirilmiştir. Sürekli olarak kendine özgü ses ve yapı özelliklerini kaybetmeden özel işçilik ve ağaçlar ile üretilmiştir.

 

 

Kalimba Modelleri


Kalimba birçok farklı alanda kullanılan ve neredeyse dünya çapında birçok müzik türünde icra edilebilen bir enstrümandır. Yapı özelliklerinden bahsedecek olursak eğer, çeşitli ağaç türlerinden özenle seçilmiş olan tahta parçası üzerine sabitlenen metal ve benzeri levhaların çeşitli aksamlar ile çeşitlenmesi ile ortaya çıkmıştır. Tuşlu müzik aletleri sınıfında değerlendirilen bu eşsiz ürünün model ve çeşitleri bulunmaktadır. Peki kalimba nasıl çeşitlenmektedir? Bu konunun siz meraklılar için oldukça önemli olduğunu incelemelerim sonucunda görmekteyim. Kalimba gövdesini oluşturan ağaç parçası üzerinde bazı modellerde ses deliği yer alır ya da bazılarında elektronik aksamlar da bulunur. Bunun sebebi ise bulunan ses delikleri aynı gitarlarda olduğu gibi sesin kalitesini arttırarak siz değerli kullanıcılarına daha lezzetli performanslar sunar ve belirli boyutta sesin gücü ve akustiğini arttırır. Elektro aksamı olan kalimba modelleri ise özellikle geniş alan, sahne ve benzeri yerlerde üretilen sesi ve performansı daha geniş kitlelere ulaştırmak için üretilen sesi dijital ortamlara aktarır. İster kayıt için stüdyo ortamlarında isterseniz de amfi ve hoparlör vasıtası ile yayımlamak için kullanabilirsiniz.

 


Kalimba çeşitleri sadece ses deliği ya da hammaddesi ile sınırlı olmamak ile birlikte üzerinde sabitlenen metal levhaların adeti ve çeşidine göre de çeşitlenmektedir. Farklı tuş sayılı klavye ve akort biçimine sahip olan eşit kalimba modelleri bulunmaktadır. Günümüzde ise en sık kullanılan 17 tuşlu kalimba modelidir. Bunun dışında 8, 10 tuşlu ve üretim amacına göre üzerinde bulunan levhaların adetleri artıp azalabilmektedir. Ayrıca kullanılan müzik türüne göre de özelleşen eşsiz modelleri de birçok üst düzey marka tarafından üretilip geliştirilmektedir. Elbette tüm bu ayrıcalıklar ve geliştirmelerin en önemli odak noktası ise müzik aletinin özgünlüğünü kaybetmeden yapılanıdır.

 

 


Kalimba Kullanım Alanları


Kalimba kullanım alanları oldukça geniş bir konudur. Bunun en büyük sebeplerinden biri de bu eşsiz enstrümanın geniş müzik türü yelpazesinde değerlendirilmesi ve birçok evde gerek çocukları sakinleştirmek gerekse de ulaşılabilir bir müzik aleti olmasından dolayıdır. Sakinleştirme etkisinden bahsettik ama oldukça önemli bir konudur. Neden mi? Kalimbanın sakinleştirici etkisi kanıtlanmış hatta sinir hastalıklarının tedavisinde dahi kullanılmıştır. Bir terapi etkisi olduğunu tınıları duyduğunuz ilk andan itibaren anlayacaksınız. Ayrıca evlerde sıklıkla yer almasının en büyük sebebi de birçok anne çocuklarını müzik ve sanat tınıları ile yönlendirmek ve eğitmek amacı ile kullanmasıdır.
Kalimba fiyatı da ulaşılabilir olduğu ve merak edilen bir enstrüman olduğu için mutlaka değerlendirilmesi ve tecrübe edilmesi gereken önemli bir enstrümandır. Benim bu konuda sizlere tavsiyem ise ister başlangıç düzeyinde olun isterseniz de diğer düzeylerde mutlaka kullanım alanlarınız ve kullanım müzik türünüz odağında doğru bir marka ürünü tercih etmelisiniz. Elbette marka ve model tercih ederken maddi imkanlarınız odağında değerlendirmeli ve mutlaka güvenilir bir tedarik noktasından ürünü satın almalısınız.